≡ Menu

Solglasögon

Fördelen med solglasögon att de skyddar mot ultraviolett strålning. Solglasögon finns i ett stort antal märken och prisklasser, med många olika typer av bågar av linser. Linserna kan vara tillverkade av plast eller glas. Fördelen med glas är att det är reptåligt. Plast är dock lättare och skyddar bättre mot UV-strålning.

Olika färger på linsen har olika egenskaper. Grå och gröna linser är de som återger omgivningen färger bäst. Bruna linser filtrerar bort blått ljus, vilket kan vara en fördel om man till exempel kör bil eller vistas i en miljö med mycket snö eller vatten. Vissa solglasögon har så kallade fotokromatiska glas, som mörknar när de utsätts för solljus.

UV-strålning

Att ultraviolett strålning kan orsaka hudcancer är välkänt, men det kan också vara skadligt för ögonen. Det kan ge upphov till så kallad snöblindhet, då små sår uppstår på hornhinnan, vilket gör att man blir känslig för ljus och får starka smärtor. Utsätts man för mycket UV-ljus kan man också utveckla grå starr redan i unga år.

Man bör känna till att alla solglasögon inte ger ett fullgott UV-skydd. Det räckte inte med att bara köpa ett billigt par i livsmedelsbutiken eller på bensinmacken. För att vara säker på att solglasögonen skyddar mot UV-ljus bör de vara CE-märkta, som visar att de uppfyller de krav som ställs av EU på solglasögon.

Solglasögon kan ibland beskrivas som polariserande. En utbredd missuppfattning är det har med solglasögonens UV-skydd att göra. I själva verket innebär det att bländande reflexer från till exempelvis snö eller vatten filtreras bort, vilka är en vanlig orsak till snöblindhet. Vill man ha ett fullständigt skydd bör glasögonen dessutom sluta tätt runt ögat.