≡ Menu

Kontaktlinser

Idag är det enkelt att köpa kontaktlinser. Det finns ett stort antal återförsäljare, såväl optiker som nätbutiker. Samtidigt finns det saker man bör tänka på när man köper kontaktlinser.

Kontaktlinser

Kontrollera receptet

För att inte beställa kontaktlinser med fel styrka måste du ha ett korrekt recept. Du bör därför regelbundet gå igenom en synundersökning hos optikern. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer bör du göra det en gång per år.

Jämför återförsäljare

Kontrollera att återförsäljaren du väljer är seriös, då du lämnar ut personuppgifter, recept och kreditkortsuppgifter.

Leveranstiden kan variera mellan olika nätbutiker, väletablerade butiker med stora lager har möjlighet att leverera linserna snabbt. Vad de är för typ av lins har dock också betydelse, ovanligare linser med en mer avancerad slipning kan ta längre tid. Om återförsäljaren är svensk eller internationell har naturligtvis också betydelse. Vanligtvis är dock leveranstiden inte längre än tio dagar. Är de paketerade så att de kan levereras i brevlådan kan det bara ta en eller två dagar.

Behöver du returnera eller byta linserna är de mer väletablerade butikerna ett säkrare val. En fördel är om butiken har bra support, via mail och telefon. Större butiker är dock inte automatiskt bättre, det går att göra bra och trygga köp även i mindre nätbutiker.

Jämför priser

Priserna är vanligtvis mycket mindre på nätet än hos optikern. Samtidigt bör man hålla reda på fraktavgifterna och hålla utkik efter rabatter. Vissa butiker har fraktfria erbjudanden. Priserna förändras dock hela tiden, du bör därför kontrollera priserna regelbundet. Ett enkelt sätt att göra detta är att använda en prisjämförelsesajt som Pricerunner eller Alltomlinser.